Het Wereldkampioenschap ILCA Standard Men vond plaats van 3 tot en met 10 november in het Spaanse Barcelona. Ons land werd vertegenwoordigd door William De Smet (Brecht) en Wannes Van Laer (Laken), zij namen het op tegen 133 zeilers uit 44 verschillende landen. Na acht van de twaalf geplande races is William op de 14de plaats geëindigd, Wannes (atleet bij FFYB) werd 42ste.

Het werd een week van lastige condities waar de lichte en onstabiele wind een grote rol in speelde, zo konden de zeilers de eerste en de derde dag niet zeilen.
De tweede dag kon het WK echt van start gaan. William miste zijn start van het WK niet en sloot zijn dag af op de 18de plaats na twee races, waarin hij 8ste en 13de finishte. Ook zijn vierde dag startte William sterk met een 4de plaats in race drie, de twee volgende races waren met een 31ste en 34ste plaats iets minder waardoor hij in het klassement naar de 28ste plaats zakte. Deze score was wel meer dan voldoende om te mogen starten in de Gold Fleet, waar de beste helft van de vloot aan mocht deelnemen.
In de Gold Fleet werden er op dag vijf drie races gevaren, waarvan William er twee in de top-10 finishte, met een 3de plaats in race acht als beste resultaat. In race 7 behaalde hij zijn minst goede score, waardoor deze wegvalt. Uiteindelijk sloot William zijn vijfde dag af op de 14de plaats in de tussenstand.
Van soms te lichte omstandigheden de afgelopen dagen, ging het vandaag naar het ander uiterste. Een te wilde zee zorgde ervoor dat er vandaag ook niet gezeild kon worden. Daarmee eindigt William op de 14de plaats, wat zijn beste resultaat op een WK tot hiertoe is. En eindigt hij ook een plaats na Michael Beckett, de huidige Europees Kampioen. Op het EK werd William nog 10de.