OLYMPISCH ZEILEN

BOOTTYPES

ILCA 6 & ILCA 7

Eenmansboot vrouwen, voorheen Laser radial
Eenmansboor mannen, voorheen Laser 

De ILCA-eenmansboot, voorheen bekend als de Laser, is een kleine single handed dinghy (open boot). De grootste aantrekkingskracht van de ILCA-dinghy is dat deze strikte eenheidsklasse-regels heeft, wat betekent dat er geen wijzigingen aan de boot zijn toegestaan, tenzij ze specifiek zijn toegestaan in de regels.

De ILCA 6 heeft dezelfde romp als de ILCA 7, maar met een ander tuig (een kortere mast en een kleiner zeil).

49er & 49er FX

Skiff mannen
Skiff vrouwen

De 49er, ook skiff genoemd, is een tweemans zwaardboot & de 49er FX (Female Extreme) is een doorontwikkeling van de 49er.

Beide opvarenden maken gebruik van een trapeze om de boot overeind te houden. Door haar lage gewicht, haar grote zeiloppervlak en haar grote breedte is deze een van de snelste zeilboten op de Olympische Spelen. De boot heeft namelijk twee zogenaamde ‘wings’: verbredingsstukken aan de zijkant die als voetsteun dienen voor de bemanning. Samen vergroten de twee wings de breedte van de boot met één meter. Het verschil tussen de 49er en 49er FX zit hem voornamelijk in het vernieuwd tuigage met daaraan aangepaste zeilen, een extra bevestigingspunt voor de fokkenschoot en een extra blok bij de gennaker-val om de efficiëntie van het ratelblok te verhogen.

Nacra 17

Mixed Multihull 

De Nacra 17 is een catamaran die dankzij haar gekromde ‘zwaarden’ in staat is te zweven boven het water. Bij deze catamaran wordt er zowel aan de wind als voor de wind  met dubbele trapeze gevaren.

Sinds de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro is deze boot een Olympische discipline.

HISTORIEK OLYMPISCH ZEILEN

Technische watersport met lange traditie

De zeilsport is al sinds 1900 een Olympische discipline. Van de hoogdagen van de majestatische zeiljachten met veel bemanning is de sporttak geëvolueerd naar een reeks van open

eenheidsklassenzeilboten en windsurfplanken. Regels en controles zorgen ervoor dat de boten en de planken binnen zeer strikte eenheidsklassenvoorschriften blijven.

Om het belang van de technische aspecten te beperken, stellen de Olympische Spelen onder andere de boten van ILCA en 49er-klasse ter beschikking van de zeilers.
De prestaties worden opgebouwd door een complex proces van de zeiltechnische, strategische, fysieke, maar ook morele en psychische talenten van de atleet.

Belgische medaillewinnaars

Goud:

  • 1920 Antwerpen: Fréderic Bruynseels, Emile Cornelli en Florimond Cornelli: 6 m – klasse
  • 1924 Parijs: Léon Huybrechts: 12-voetsjol

Zilver:

  • 1908 Londen: Léon Huybrechts, Louis Huybrechts, Henri Weewauters 6 m – klasse
  • 1920 Antwerpen: Charles van den Bussche, Léon Huybrechts, John Klotz: 6 m – klasse
  • 1956 Melbourne: André Nelis: Finn klasse
  • 1996 Atlanta: Sébastien Godefroid: Finn klasse

Brons:

  • 1920 Antwerpen: Willy de l’Arbre, Albert Grisa, Georges Hellebuyck, Léopold Standaert, Henri Weewouters
  • 1960 Rome: André Nelis: Finn klasse
  • 2012 Londen: Evi Van Acker: Laser Radial Klasse (nu: ILCA 6)