7de plaats op het WK voor 49erFX-Team Maenhaut/Geurts

Het Wereldkampioenschap 49erFX vond plaats van 16 tot en met 21 november in Mussanah, Oman. Ons land werd hier vertegenwoordigd door Isaura en Anouk. Zij namen het afgelopen week op tegen 21 andere teams uit 16 verschillende landen. Na zes wedstrijddagen sluiten Isaura en Anouk vandaag hun WK af op een knappe 7de plaats.

Voor het eerst in de geschiedenis vond het WK 49erFX plaats in Azië. Gaststad Mussanah is momenteel de hotspot voor verschillende Wereldkampioenschappen zeilen. Samen met het WK 49erFX ging afgelopen week ook het WK 49er en het WK Nacra 17 door. In deze boten waren er geen Belgische deelnames.
Tijdens het WK zeilden Isaura en Anouk in totaal 15 races én ook de medaillerace. De eerste dag eindigden ze nog op de 14de plaats, maar de dames wisten zich gedurende de week naar een 8ste plaats te zeilen op dag vijf. Op de derde dag werd hun negende race gediskwalificeerd door een te vroege start, deze score valt als hoogste score weg. Met vijfmaal binnen de top-5 te finishen lieten onze dames zich ook vooraan de wedstrijd opmerken.
Op de zesde en laatste dag van het WK stond er nog één race gepland voor de ganse vloot, waarna de medaillerace werd gezeild door de top-10 van het klassement. Met een zesde plaats in hun 15de race wisten Isaura en Anouk zich te kwalificeren voor de medaillerace en klommen zo ook naar zevende plaats in de tussenstand. Na een sterke start in hun medaillerace kwamen Isaura en Anouk uiteindelijk als zesde over de finisht, waarmee ze hun WK op een knappe zevende plaats eindigen.
Na winst op het Europees Kampioenschap in september, wint het Nederlandse team ‘van Aanholt-Ruyter’ nu ook het Wereldkampioenschap 49erFX. De zilveren medaille gaat naar het Noorse team en de Braziliaanse winnaars van Tokyo2020 gaan met het brons naar huis.
Voor Isaura en Anouk is dit een mooie progressie na hun 14de plaats op de Olympische Spelen in Tokio en een 31ste plaats op het Wereldkampioenschap in 2020.